Betrouwbare IT
We willen betrouwbare I&A-dienstverlening (en daarmee IT-diensten) die aansluit bij onze maatschappelijke doelen. In lijn met het coalitieakkoord gaan we door met onze inspanningen voor een toekomstbestendige en digitale stad en zetten in 2025 in op het activiteiten die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de governance, processen, cultuur en strategische samenwerking betreffende I&A dienstverlening.
Datagedreven werken
Voortbouwend op de gemeentelijke datastrategie (RIS305091 ) gaan we in 2025 aan de slag met de vertaling van wet- en regelgeving in heldere beleid en de vertaling van snelle technische ontwikkelingen zoals robotisering en GEN-AI in bruikbare kaders en richtlijnen. Ook willen we een nieuwe datastrategie opleveren.
Gegevensbescherming
Om AVG-processen op orde te brengen en te versterken en om adequaat te kunnen handelen bij risico’s werken we aan de uitvoering van het nieuwe privacybeleid (RIS318934 ) door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met verschillende programma’s en het verhogen van de privacyvolwassenheid van de organisatie. Daarnaast lopen we de achterstand in op het uitvoeren van DPIA’s en starten we met de opvolging van de aanbevelingen (die vooral liggen op het vlak van privacybesturing, -risicobeheersing en grip op relaties met derde partijen) die de privacy-audit heeft opgeleverd.
Informatieveiligheid
Om de toenemende en steeds professionelere digitale aanvallen, incidenten en crises het hoofd te bieden werken we in 2025 aan de verdere implementatie van de speerpunten uit het Strategisch Beleidskader Informatieveiligheid 2024-2026 (RIS319229 ).
Cloudstrategie
Op dit moment is voor IT-dienstverlening de ontwikkeling gaande van aanschaf en beheer van IT middelen naar Software-as-a-service (SaaS). We adopteren deze ontwikkeling en zetten in op contractering van IT services boven aanschaf. Daarmee verschuift onze inzet van IT-beheer naar IT-regie en service integratie. Daarnaast verricht de gemeente onderzoek naar de Haagse doelarchitectuur van het applicatielandschap. Deze inzet zal leiden tot een hybride IT omgeving waar SaaS (extern gehoste IT), een eigen cloud platform en een gedeeltelijk eigen data centre deel van zullen uitmaken. De snelheid van de transitie hangt af van enerzijds de markt voor cloudnative IT aanbieders en anderzijds de natuurlijke momenten (zoals contractvervaldata).
Applicatielandschap
Veel van de bedrijfskritische applicaties zijn end-of-life en dienen de komende jaren vervangen te worden. In 2025 intensiveren we de aanpak van de vervangingen en de modernisering van IT-landschap. Daarbij houden we rekening met de urgentie en rechtmatigheid, doelmatigheid en continuïteit via cloudtransitie. Zo maken we het mogelijk beter aan IT-standaarden en kwaliteitseisen te voldoen.
Programma Modernisering Bedrijfsvoeringssystemen
Om toekomstbestendig en wendbaar te zijn in onze (interne) dienstverlening is het belangrijk om standaardisering, uniformiteit en vernieuwing aan te brengen in processen en systemen. Daarom zijn we gestart met het programma Modernisering Bedrijfsvoeringssystemen.
Digitale innovatie en Smart City
Ook in 2025 werken we met het Living Lab Scheveningen aan de ontwikkelingen van digitale innovaties die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven van de stad. De innovaties die worden getest richten zich bijvoorbeeld op de energietransitie en veiligheid: Slim Strandnet doorontwikkelen om te innoveren voor de energietransitie (samen met Stedin en strandpaviljoenhouders) en het detecteren van dronevluchten in de stad (samen met de politie binnen de innovatiehub SHIELD en de Impact Coalitie Safety & Security). Via Slim Burgerschap onderzoeken we hoe inwoners structureler betrokken kunnen worden bij digitale innovaties. Naast de effectiviteit van de innovaties kijken we vanzelfsprekend steeds naar de ethische vraagstukken en wordt de privacy van de inwoners en bezoekers beschermd.