Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven. In de Agenda groen voor de stad (RIS294705 ) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. De gemeente beheert en investeert in het openbaar groen. Hiervoor voeren we het volgende uit:

Stadsnatuur
Met de Nota Stadsnatuur (RIS305824) geven we invulling aan de ambities uit de Agenda Groen voor de stad. Den Haag streeft naar een natuur inclusieve stad met een vitale stadsnatuur. Uitganspunt is dat een biodiverse stad bijdraagt aan de leefkwaliteit en dat ook steden een eigen verantwoordelijkheid hebben voor het afremmen van het mondiale biodiversiteitsverlies. Een hoge biodiversiteit zorgt daarbij voor minder ongewenste (plaag)soorten.
Speciale aandacht gaat uit naar het kwalitatieve beheer en de inrichting van het netwerk van ecologische verbindingszones. Zowel het beheer als de inrichting van deze zones hebben een specifiek natuurdoel.

In 2025 wordt (verder) gewerkt aan inrichting- en beheerplannen om de kwaliteit en functionaliteit van de ecologische verbindingszones te verbeteren en zo de robuustheid van deze gebieden te vergroten. Een belangrijk onderdeel is het gefaseerd maaien van bermen en graslanden, dat wordt verder uitgerold. Daarnaast zorgen we voor monitoring van onze stadsnatuur zodat we weten hoe het met onze stadsnatuur gesteld is. Verder zetten we in op het verbeteren van het beheer van natuurvriendelijke oevers en graslanden (zowel binnen als buiten de ecologische verbindingszones), ecologische inrichtingsmaatregelen binnen de verbindingszones en het aanleggen van bloemenweides in parken.
De Aziatische Duizendknopen worden actief bestreden. We maken onder andere gebruik van de inzet van het Groenbedrijf en Den Haag Werkt die op kleine locaties de duizendknopen handmatig uittrekken.

Stadsbomen
In 2021 is de Nota Stadsbomen (RIS307827) vastgesteld. In de nota staat de bijdrage van bomen voor de leefkwaliteit in de stad centraal. Alle waarden die bomen toevoegen aan de stad, noemen we ook wel ecosysteemdiensten. We werken actief aan het verbeteren van het Haags Stadsbomennetwerk en hebben het doel 5% meer kroonoppervlak in 2030 te hebben ten opzichte van 2021. Ook werken we aan het realiseren van een toekomstbestendig stadsbomennetwerk. Een eerste kroonoppervlaktemeting is in 2024 gepresenteerd. We weten hierdoor of we op koers liggen voor de gestelde doelen.
In 2025 werken we aan de doelen door:

  • Bij alle projecten in de stad kansen te onderzoeken en zo mogelijk te benutten voor meer blad voor de stad;
  • Definitieve methodiek te ontwikkelen voor kroonoppervlaktemeting;
  •  Dode en zieke bomen worden vervangen.
  •  Ca. 80.000 bomen krijgen een boomveiligheidsinspecties en 8.000 iepen een behandeling (injectie) tegen iepenziekte;
  • In 2025 worden de onveilige populieren uit 4 e tranche vervangen.

Vergroenen
We maken de stad toekomstbestendiger door in te zetten op verdere vergroening van de openbare ruimte. Dat gebeurt zowel kwalitatief (beter groen) als kwantitatief (meer groen). Samen met de gebruikers van de stad wordt minimaal 3.000 m2 per jaar ontsteend en worden extra bomen aangeplant. We geven voorrang aan projecten in versteende wijken. De verschillende kansenstudies, zoals Transvaal (RIS310589), die zijn gemaakt tonen waar in de versteende wijken mogelijkheden zijn om te ontstenen.

Grote groengebieden
De grote groengebieden zijn er voor mens en natuur. De verdichting van de stad leidt tot een grotere gebruiksdruk in de grote groengebieden. Het zijn de dragers van de biodiversiteit in Den Haag. Deze combinatie maakt dat aandacht nodig is op beheer en keuzes t.a.v. de inrichting en passend gebruik. De verschillende gebieden hebben gemeenschappelijke opgaven, maar er zijn ook verschillen. Het Zuiderpark kent andere uitdagingen dan bijvoorbeeld Clingendael, etc. Daarom wordt gewerkt aan een nota voor de grote groengebieden die in 2025 wordt afgerond.

Regionaal groen
De gemeente is regionaal actief voor het verbeteren van ons gezamenlijke omliggende landschap. Dat doen we onder andere als samenwerkingspartner in de landschapstafel Duin, Horst en Weide en als besturingspartner van het Nationaal Park Hollandse Duinen. We werken verder aan diverse projecten van het uitvoeringsprogramma NPHD.

De middelen die zijn begroot vanuit programma 9 worden ingezet op: kwaliteitsverbeteringen in ecologische verbindingszones, wijk- en buurtgroen en grote groengebieden, het vervangen van dode en slechte bomen, bestrijding van ziekten en aantastingen bij bomen en het populierenvervangingsplan.

Vanuit programma 14 Stadsdelen, Integratie en Dienstverlening ligt de primaire focus op het dagelijks beheer en onderhoud van al het openbaar groen en de straatbomen en de interactie met bewoners over meldingen, verzoeken en klachten.

In de keten groen wordt continue gekeken naar de mogelijkheden om processen efficiënter en uniformer uit te voeren wat kan bijdragen aan lagere kosten. Maar desondanks moeten keuzes gemaakt worden waarbij veiligheid de hoogste prioriteit krijgt, vervolgens duurzaamheid en daarna netheid. Voor de komende jaren ligt de focus op een verdere vergroening van de stad waarbij gekozen wordt voor een sobere maar doelmatige inrichting.

De volgende middelen zijn in de begroting beschikbaar:

Beschikbaar budget groen

2025

2026

2027

2028

Uitvoeringsprogramma 9:

openbaar groen

22.350

21.196

12.308

11.301

Uitvoeringsprogramma 14:

openbaar groen

16.700

16.582

16.594

16.594

Totaal lasten

39.050

37.778

28.902

27.895

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 09:27:08 met de export van 09/24/2024 15:21:22