Deelnemingen
- Deelnemingen
N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
De BNG is de bank voor het publieke domein; bank van en voor overheden en instellingen, en voor het maatschappelijk belang. Met gespecificeerde financiële dienstverlening draagt BNG Bank bij aan zo laag mogelijke kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. BNG Bank is landelijk actief, dus ook in Den Haag. Het is in het belang van de gemeente, dat organisaties in het publiek domein hun investeringen kunnen financieren. Zo wordt door kredietverlening aan Haagse woningcorporaties huisvesting van Haagse inwoners verbeterd. Vanwege haar triple A status is BNG Bank in staat om tegen gunstige tarieven funding aan te trekken op de internationale kapitaalmarkten. Ook in tijden van crisis, waarin beleggers op zoek gaan naar veilige belegging. Hierdoor kunnen klanten ook in onzekere tijden op financiering en betalingsverkeer van BNG Bank vertrouwen. Dit levert een hoge mate van zekerheid op voor de gemeente. De gemeente kan in principe altijd geld lenen van BNG Bank.
- Deelnemingen
N.V. Dunea
N.V. Dunea
Kwalitatief goed en betaalbaar drinkwater voor de Haagse inwoners en beheer van natuur op Haags grondgebied zijn directe Haagse belangen die worden gediend met aandeelhouderschap in Dunea.
- Deelnemingen
N.V. Haagse Milieu Services (N.V. HMS)
N.V. Haagse Milieu Services (N.V. HMS)
HMS voert meerdere wettelijke taken van de gemeente Den Haag in de openbare ruimte uit. De met afstand grootste taak is de inzameling van het huishoudelijk afval van alle inwoners van Den Haag. Andere belangrijke taken zijn de gladheidsbestrijding en de ongediertebestrijding in de openbare ruimte. Dat doet HMS op een wijze die bijdraagt aan de gemeentelijke doelstellingen op het terrein van volksgezondheid, duurzaamheid en leefbaarheid in het beheer van de openbare ruimte in de stad.
- Deelnemingen
HTM Personenvervoer N.V.
HTM Personenvervoer N.V.
Gemeente Den Haag hecht grote waarde aan goede railinfrastructuur, bereikbaarheid van de stad en personenvervoer voor haar inwoners. De gemeente wil ervoor zorgen dat de stad de komende decennia bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig voor bewoners, ondernemers en bezoekers blijft. Het OV, en hiermee HTM, speelt een dragende rol voor de grootste vervoerstromen binnen de stad en biedt ruimte aan de groei van Den Haag.
- Deelnemingen
HTM Railinfra B.V.
HTM Railinfra B.V.
Niet van toepassing omdat HTM Railinfra een houdstermaatschappij is voor de infrastructuur van HTM Personenvervoer N.V.
- Deelnemingen
N.V. Stadsherstel Den Haag en Omgeving
N.V. Stadsherstel Den Haag en Omgeving
Net als de gemeente Den Haag streeft Stadsherstel naar herstel en behoud van het historische karakter van Den Haag. Ook zet zij door verschillende andere activiteiten het erfgoed van Den Haag op de kaart.
- Deelnemingen
N.V. Stedin Holding
N.V. Stedin Holding
Stedin beheert het energie- en gasnet binnen Den Haag.
Als netbeheerder heeft Stedin de taak een veilig, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te realiseren. Op basis van Europese richtlijnen en in nationale wet- en regelgeving betreft dit een publieke taak. Daarnaast zijn de rol en taken van Stedin randvoorwaardelijk voor een succesvolle energietransitie.
- Deelnemingen
United Fish Auctions N.V.
United Fish Auctions N.V.
Het economische belang is afgenomen in relatie tot het aantal Scheveningse kotters dat gebruik maakt van de visafslag, ten opzichte van het moment waarop de gemeente besloot tot deelname aan UFA. Echter, vis hoort bij Scheveningen en de visafslag maakt daar een belangrijk onderdeel vanuit en hierbij zijn twee van de drie grote pelagische rederijen gevestigd in Scheveningen. De visgroothandels in Scheveningen kunnen overigens ook prima van andere veilingen hun vis halen en deze na eventuele bewerking leveren aan bijvoorbeeld de viswinkels en restaurants in Den Haag en ver daarbuiten. In die zin is de visafslag niet cruciaal voor de visketen. Ook is de directe omgeving van het visafslaggebouw in ontwikkeling en kan een deel van het gebouw daar beter op aansluiten/bijdragen in een andere functie. Een kleiner deel van het visafslaggebouw is daadwerkelijk nodig als visafslag en nu al als zodanig in gebruik. Nader onderzoek naar de toekomst van de haven en de toekomst van de visserijsector in de regio gaat in de nadere toekomst gebeuren om zo concrete uitspraken op dit vlak te kunnen doen. Naast het economische aspect van het publieke belang is er ook sprake van een cultureel aspect dat pleit voor het behoud van de visafslag. Het verdwijnen van de visafslag heeft waarschijnlijk ook effect op de aanverwante ondernemingen in de haven. Ook bijv. bij een groot event als Vlaggetjesdag ontbreekt het dan aan kotters die professioneel de haven aandoen. Voor de gemeente Den Haag is dit een zwaarwegend argument om de visafslag in de haven overeind te willen houden.
Gemeenschappelijke Regelingen
- Gemeenschappelijke Regelingen
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)
De MRDH doet de concessieverlening voor het Openbaar Vervoer in en om Den Haag, draagt bij aan de voorbereiding van grote verkeer en vervoerprojecten (waaronder hoogwaardig OV en metropolitane fietsroutes), maakt beleidskaders voor inhoudelijke afstemming en voor subsidieverlening aan kleinere projecten (waaronder lokaal fietsnetwerk, verkeersveiligheid, deelmobiliteit), inbreng namens 23 gemeenten in overleggen met rijk over beleid en investeringen. Voor het economisch vestigingsklimaat zorgt de MRDH voor netwerkvorming en kennisdeling en financiering/subsidiering van projecten. Voorbeelden van enkele resultaten in de afgelopen jaren zijn bijdragen aan de voorbereiding en realisatie van grote projecten (zoals de Schaalsprong OV met eerste toezeggingen uit Groeifonds, HOV CID-Binckhorst HOV Westland, metropolitane fietsroutes en Lozerlaan/Zuidelijke Randweg), transitieprogramma OV en Corona, investeringen en subsidies in verschillende projecten in Den Haag, o.a. Security Delta, Living Lab en digitalisering voor MKB.
- Gemeenschappelijke Regelingen
Starterspanden Den Haag B.V./C.V.
Starterspanden Den Haag B.V./C.V.
Kenmerkend voor een stedelijke economie is de dynamiek van kleinschalige wijk- en buurteconomieën, lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid. Deze lokale bedrijven vervullen niet alleen een belangrijke economische, maar ook een belangrijke maatschappelijke functie. Mede door de druk op de woningmarkt is het huidig aanbod van bedrijfsruimte in het stedelijk gebied van Den Haag laag. Hierdoor biedt de stad weinig ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid en is de ongewenste tendens zichtbaar van bedrijven die uit de stad wegtrekken. In de Economische visie van Den Haag wordt dan ook ingezet op het creëren van bedrijfsruimte in de wijk. Het bedrijfsverzamelpand De Schilde/The New Farm speelt hierin een belangrijke rol. Het pand is gelegen in de Haagse wijk ‘Groente- en fruitmarkt’ (stadsdeel Centrum). Het gebied is vooral belangrijk voor lokale traditionele bedrijven en stadsgeoriënteerde werkgelegenheid. De Schilde/The New Farm heeft de mogelijkheid en de potentie om bedrijvigheid in het centrum te behouden en aan te trekken. Starterspanden Den Haag B.V./C.V. weet met haar bedrijfsstrategie deze potentie ten volste te benutten. In oktober 2019 is de Bedrijfshuisvestingstrategie (RIS303177) vastgesteld door de Raad. De aanleiding hiervoor was het tekort aan bedrijfsruimte, het incourante aanbod en de veroudering van bedrijventerreinen. In de afgelopen twee jaar is er op een aantal dossiers de nodige 30 Jaarrapportage Verbonden Partijen 2022 voortgang geboekt op het gebied van bedrijfshuisvesting en vernieuwing en verduurzaming van bedrijventerreinen. The New Farm/De Schilde is daar een van.
Coöperaties
- Coöperaties
Wigo4it
Wigo4it
Den Haag kent circa 22.000 bijstandsgerechtigden en circa 120.000 inwoners onder de 130% bijstand grens. Het is de zorgplicht van de gemeente om de inwoners bijstand en armoederegelingen te verstrekken en niet-gebruik van deze regelingen terug te dringen. De rol van Wigo4it is om door aanpassingen in het ICT-systeem betere interactie met de Haagse inwoners te realiseren en gebruikersgemak voor inwoners en inkomensconsulenten te realiseren.